Followers

Monday, July 13, 2009

tugasan ad-hoc: satu cabaran!

Satu pengalaman baru bagi aku untuk mengendalikan sesuatu tugasan yang diberi secara tiba-tiba. Quite a new interesting thing to me to learn. Lawatan pelajar IPGM kampus Pengajian Islam untuk lihat program kami kat sini selama 2 hari menyebabkan aku turut sama dapat pengalaman baru. Thanks ye...hehe


Agak terkejut dan takut jugak pada awalnya nak mengendalikan sesuatu tugasan yang kita dapat right on the spot tanpa kita sempat buat persediaan yang mencukupi pun. Contohnya jadi pengerusi majlis masa sambutan diorang tu. Memang lah aku pernah jadi pengerusi majlis tapi selalunya aku akan sempat sediakan skrip dan berlatih dulu sket-sket. Tapi kali ni, right on the spot aku disuruh jadi MC. Apapun, aku memberanikan diri je lah...walaupun tahu diri ni tak pandai mana pun tapi biarlah...at least aku akan dapat pengalaman...haha...walaupun pengalaman tu bakal memalukan diri...hidup sekali je...bila lagi nak try...hehe


Sama jugak bila disoalkan oleh pensyarah-pensyarah dan pelajar-pelajar IPGMPI tentang visit ke London. Jugak sesuatu yang on the spot. Tak bersedia apaa-apa pun dan tak sangka pun ada slot tu. Tapi aku bantai je...haha... (harap tak memalukan diri terutama bila cakap Inggeris yang lintang pukang tu). Tapi aku suka mencabar diri. Suka nak buat jugak walaupun tak reti...ambil risiko...haha...walaupun kadang-kadang kelihatan bodoh atau memperbodohkan diri sendiri...haha


Pastu tiba-tiba Mr. Su suruh pulak handle Math Garden activity. Satu lagi tugasan ad-hoc. Mujur dapat bantuan dari rakan-rakan kelas so semuanya jadi sangat lancar. Ntah lah...apapun terima kasih bnayak-banyak...huhu...kadang-kadang aku pun pelik bila aku ni selalu negatif tentang kemampuan diri, tapi bila ditugaskan sesuatu, aku buat jugak. Macam dah tak fikir pun sebarang consequences...hm...agak pelik. Macam tiba-tiba ter'henshin' (tak faham tanya Bob) jadi makluk lain yang tiba-tiba berani...haha


Lawatan yang diorang buat tu rasanya sangat bagus la sebab at least they learnt something new. Pada aku, tak kisah lah kalau orang len nak kata yang diorang tu datang sebab nak jalan je, tapi yang penting they learnt something. Alah...sama lah macam mana-mana trip pun...selalunya orang akan buat andaian yang tak baik dulu...tak melihat kepada apa yang positif yang dapat...hehe (macam berleter je ni)...haha


p/s: mintak-mintak diri ni takkan ada rasa nak berhenti dari discover new things around me...haha (caca merba je bahasa aku ni...kejap bm kejap bi...isy3)